Rak żołądka jest piątym nowotworem złośliwym pod względem występowania na świecie i drugim co do współczynnika zgonów. W Polsce według Krajowego Rejestru Nowotworów w 2009 roku ze względu na współczynnik zachorowalności znajduje się na odpowiednio na 6 i 9 miejscu dla mężczyzn i kobiet.
Najczęstszym typem nowotworu jest rak gruczołowy (gruczolakorak) stanowiący około 95% diagnozowanych przypadków. Rak żołądka zwykle rozpoznawany jest w stadium zaawansowanym dając złe rokowanie. Szczyt zachorowań przypada na wiek 50-60 lat.
Czynniki ryzyka
- palenie – około 2-krotny wzrost ryzyka
- dieta bogata w pokarmy wędzone, marynowane, solone
- przewlekłe zapalenia żołądka, przewlekła infekcja Helicobacter pylori
- czynniki genetyczne – mutacje w genach predysponujących do rozwoju raka m. in. CHEK2, NOD2.
Podłoże genetyczne
Czynniki genetyczne w około 28% odpowiadają za rozwój raka żołądka. Osoby z grupy podwyższonego ryzyka powinny być objęte opieką poradni genetycznej oraz częściej poddawać się badaniom kontrolnym.
[message_box bg=”success”]
Największe ryzyko zachorowania występuje w przypadku kobiet w wieku 50-59 lat.
U mężczyzn występuje z częstością ok 0,2-0,3%.
[/message_box]